Vi kan ikke se den gode bygningsautomatik for bits og bytes

photo-1605710990211-50b342b318ff

Inden jeg åbner op for godteposen i denne omgang, er der noget jeg bliver nødt til at slå fast.

Jeg har altid været teknologifan, og jeg er af den overbevisning at vi skal byde ny teknologi velkommen så de kan gøre verden til et bedre sted. Jeg er født og opvokset i 80'erne og er derved flasket op på Commodore 64 og Nintendo NES, og jeg har fra mit førstephoto-1550745165-9bc0b252726f møde med teknologiens forunderlige verden været fascineret. Igennem årene har jeg lært mig selv, at forstå teknikken bag maskinerne. Og her, over 30 år efter, finder jeg mig selv værende kun mere optaget af de muligheder teknologi tilbyder.


Måske er det også derfor jeg tillader mig at udfordre emnet en smule. Måske er det netop min forståelse omkring både software og hardware, som gør at jeg kan se de udfordringer vi i bygningsautomations branchen står overfor.
Jeg så en dokumentar om en såkaldt Free Solo klatre, som uden sikkerhedsline klatrer på lodrette og glatte klippevægge med livet som indsats. En umiddelbar vanvittigphoto-1523031399724-41be21913d75profession, som få af hans familie og venner forstår. Men måske er det netop hans store forståelse for de farer der ligger bag denne passion, som gør at han kan mestre dette som ingen andre. Ikke en frygt for faren, men en respekt og forståelse for mekanismerne bag? 

Med det sagt vil jeg gå til sagen;

Gør teknologi os blinde for de reelle udfordringer?

Hvad jeg mener med det?
 
Jeg bevæger mig i en verden af teknologi, som har været undervejs i mange år. Jeg har hørt at bygningsautomatik blev introduceret i Danmark tilbage i 60'erne, og ja meget er sket siden da. Men trods de store teknologiske landvindinger, så ser jeg teknologirelaterede udfordringer i min hverdag, som jeg virkelig undrer mig over endnu ikke er løst. Og til min stor undren er der meget lidt fokus på disse??
Når alt koges ind til en fond af teknologi, så er formålet med teknologien den samme i dag, som den var for 60 år siden. Det handler om at skabe løsninger der skaber værdi for brugeren. Steve Jobs var en mester i kunstarten at skabe værdiskabende løsninger. Løsninger der skaber glæde hos brugeren.
Det samme spørgsmål jeg bliver mødt med, fra både mine medarbejdere og kunder skaber virkelig grobund for denne snak; "hvorfor er der fejl på CTS-anlæg uanset hvor man kigger hen?". Nogen vil nok mene at de overdriver, men jeg giver dem ret.

Der er ofte, hvis ikke altid, fejl, mangler og/eller manglende værdiskabelse når man arbejder med bygningsautomatik.

Jeg har skabt en virksomhed der er drevet af at sikre den gode og værdiskabende bygningsautomatik, og jeg møder dagligt de elendige løsninger, som vi her i EXPERO heldigvis får vendt til det modsatte. Men noget undrer mig!

Senest ifm. afslutningen af vores udviklingsprojekt i samarbejde med Dansk Energi, ELFORSK, stødte jeg på denne, fra min side, undren. Vi har I ELFORSK-projektet fundet de grundlæggende processer og værktøjer til at sikre den gode løsning i driften. Altså hvordan man skal drifte et CTS-anlæg, for at det og dets underlæggende tekniske anlæg skaber maksimal værdi. Ifm. afrapportering er jeg blevet mødt med både ros og kritik, men især kritikken vækkede min interesse. "Det er så enkelt at selv en 2-årig kan regne det ud" var kommentaren, og til det svarede jeg "hvis det er så enkelt, hvorfor er der så ingen der gør det?". Mit spørgsmål stod ubesvaret efter endt samtale, og det forstår jeg godt. For det ER enkelt, men ingen gør det? Og det er altså efter min mening ikke fordi kompetencerne ikke er der.

Men hvad er det så der gør at vi ikke arbejder med selv de mest enkle metoder?

Først og fremmest handler det om, at selv de mest komplekse opgaver er meget enkle, når først man ved hvordan det skal gøres. Ingen havde besteget Mount Everest inden Ed Hillary lykkedes med det i 1953. Men i årene efter blev det pludselig besteget af mange... hvorfor? Fordi han viste vejen. Ligesådan viser vi nu hvordan man skal drifte bygningsautomatik, for at det skaber værdi, og jeg kan heldigvis leve med at blive kritiseret for at gøre det for nemt 😉

Det jeg har svært ved at acceptere er det faktum, at meget få mennesker taler om at kompetenceudvikle de driftsansvarlige.

De stakkels mennesker der har viet deres liv til at arbejde med bygningsdrift, står med bygningsautomatik de ikke aner hvordan bruges, og de råber på hjælp. Til trods for det kan meget få forklare principperne bag det at drifte bygningsautomatik så det skaber værdi. Hvorfor? Jeg kender svaret, og det relaterer til titlen på min blogpost; "Vi kan ikke se den gode løsning for bits og bytes".

Gang på gang når der tales om at reducere energiforbruget igennem teknologi i en bygning foreslåes der nye løsninger som kunstig intelligens, weather forecast, trådløse sensorer og lign. Og ja! jeg er stor fan af disse løsninger! Min pointe er bare, at vi endnu ikke kan forklare hvordan man bruger de løsninger vi har brugt 60 år på at lave, og vi kvitterer med at udvikle og sælge nyt. De driftsansvarlige gider ikke alt denne nye teknologi, så længe de ikke forstår sig på det der blev solgt i første omgang.

En ting som man bruger som argumentation for denne udvikling er, at den nye teknologi kan reducere energiforbruget, og det er jo skønt! Men uanset hvordan man vender og drejer det her, så skal der sidde nogen og kigge på de her systemer. Vi skal ikke lyve for hinanden og påstå at disse løsninger kan klare sig selv 100% uden menneskelig indgriben. Prognosestyring er godt da det kan forudse ting vi mennesker ikke kan, og kunstig intelligens kan automatisere visse processer som vi mennesker ellers skulle løse. Det medgiver jeg. Men der går altså nogle år før vi kan læne os 100% tilbage og lade teknologien tage over.

Og de driftsansvarlige er altså trætte... trætte af at forholde sig til flere "nye og revolutionerende teknologier" før nogen kan forklare hvordan de bruger dem de tidligere købte.

Og så skal vi huske at minde os selv og hinanden om, at da bygningsautomatik blev solgt tidligere, så var det fordi at det var revolutionerende og at det kunne reducere energiforbruget, samtidig med at den driftsansvarlige kunne sidde ved siden af og drikke kaffe. Sådan gik det jo bare ikke vel? Men det kan den nye teknologi så gøre!? 🙈  

Så... lader vi os forblænde af ny teknologi? Synes vi det er sjovere at udvikle nyt i stedet for at få det andet til at virke? Bilder vi os selv og hinanden ind, at hvis bare vi udvikler/køber nyt, så bliver alt godt, og så vil energiforbruget styrte ned og komforten blive som aldrig før?

Min mening? Vi kan reducere energiforbruget (med besparelser der matcher de nye teknologier) og øge komforten ved blot at bruge det som allerede sidder derude. Derefter kan vi så udbygge anlæggene med ny teknologi. 

Det er jo også sjælendt, at de ægteskabelige problemer løser sig ved at man finder sig en elskerinde. Måske er det godt for en periode, men selv det bliver også kedeligt og problematisk uden den store værdiskabelse.

Måske var ægtefællen ikke så dårlig alligevel 😉


De varmeste hilsner

Andreas Pape Kjærsgaard


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!